Dieta w redukcji cellulitu

Powrót do wszystkich wpisów

Dieta, a cellulit

W celu redukcji cellulitu, prócz skutecznych odpowiednio dobranych zabiegów i regularnego uprawiania aktywności fizycznej, niezwykle ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta. Powinna ona się składać z regularnych, zdrowych i odżywczych posiłków.
Dieta antycellulitowa wiąże się z wprowadzeniem do codziennych posiłków kilku podstawowych zasad oraz składników, takich jak:

• potas – działa on przeciwobrzękowo, można go znaleźć w ziemniakach, pomidorach, sałacie oraz w warzywach gotowanych na parze „al dente”

• NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3 i omega-6. Są szczególnie ważne przy przyspieszaniu metabolizmu komórkowego, a ponadto ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Potrawy bogate w NNKT to m.in: ryby, orzechy, oleje roślinne

  • witamina C – jest jednym ze sprzymierzeńców w walce z „pomarańczową skórką”. Poza działaniem antyoksydacyjnym, jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładka i napięta. Najwięcej witaminy C można znaleźć w papryce, pomidorach, aceroli oraz sezonowo w dzikiej róży, czarnej porzeczce i pomarańczach.

Redukcja cellulitu zaczyna się wewnątrz

Ważne jest spożywanie ok. 2 litrów wody dziennie – woda wpływa nie tylko znacząco na stan skóry. Jest również potrzebna do wypłukiwania z organizmu zbędnych, szkodliwych substancji przemiany materii. Właściwości detoksykujące ma również prawidłowo zaparzona zielona herbata. Warto pamiętać, że w przypadku odwodnionego organizmu, istniejący cellulit staje się bardziej widoczny.

Aby skutecznie walczyć z cellulitem od środka, trzeba liczyć się z pewnymi wyrzeczeniami. Niezbędna będzie rezygnacja ze słodyczy i fast foodów. Ponadto należy ograniczyć ilość spożywanej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki. Brak soli warto zastąpić naturalnymi przyprawami, które z powodzeniem nadadzą potrawom idealny smak i aromat. Tak więc, w kuchni powinna znaleźć się bazylia, majeranek, kolendra czy estragon. 

Przepis na zdrowy detoksykujący koktajl

Składniki:

1 jabłko
1 cytryna
5 gałązek selera naciowego
1 zielony ogórek
pół pęczka natki pietruszki
odrobina korzenia imbiru
pół szklanki wody mineralnej
Wykonanie:

Jabłko, ogórek, imbir obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, wyciskamy sok z cytryny i wszystko blendujemy.

Najlepiej spożywać go na czczo, seler naciowy i jabłko wykazują silne działanie oczyszczające organizm.

Można powiedzieć, że dieta antycellulitowa to po prostu zdrowy tryb życia. Wdrożenie prawidłowych nawyków z początku może wydawać się trudne, dlatego warto spotkać się z dietetykiem, który zadba o to by dieta była jak najbardziej dopasowana do trybu życia i potrzeb naszego organizmu.

Szukasz pomysłu na prezent?